8 érdekes dolog a máltai tömegközlekedéssel kapcsolatban

2017. augusztus 01. - Termosz

1_kep_1.png

Nemrég Máltán töltöttem egy kis időt, és nagyon sok érdekességgel találkoztam az országban, amiket szeretnék bemutatni nektek. A máltai tömegközlekedés tartogat néhány meglepetést, ha az ember először jár az országban, mindenesetre a hatalmas dugók és az, hogy a sofőrök mindenkinek dudálnak, ismerős lehet a déli országok látogatóinak. Egyik nap, miközben a buszon zötykölődtem egy egyórás helyett kétórásra nyúlt úton, összeszedtem a gondolataimat, és leírtam, mit is találtam furcsának a máltai tömegközlekedésben.

1. Bal oldali a közlekedés

Máltán az Angliában megszokott módon bal oldali közlekedés fogad, ami egyben azt is jelenti, hogy az út ellenkező oldalán kell felszállni a buszra. Összefutottam olyan turistával, aki ahelyett, hogy délre utazott volna, a sziget északi oldalán kötött ki, mert az út rossz oldalán szállt fel. Úgyhogy légy résen! A gyalogátkelőhelyeknél, vagy az úton átkelésnél is vigyázni kell, először jobbra kell nézni, amit néhány helyen ki is írtak az aszfaltra.

2. A buszt le kell inteni

A buszok általában nem állnak meg automatikusan minden megállónál, jelezni kell nekik, ha fel akarsz rá szállni. Ha senki sem int a sofőrnek, akkor szimplán továbbhajt, azt feltételezve, hogy az emberek nem arra a járatra vártak.

3_kep.png
3. Araszolgatás

A nyári időszakban hatalmas dugók vannak, éppen ezért lehetséges, hogy az eredeti utazási idő akár a duplájára növekszik. Málta egyik jellegzetessége a szűk, összevissza kanyargó utcák, ezért nem is csoda, hogy ilyen dugók alakulnak ki.

4. Késés

A közlekedési dugókból kifolyólag a buszok néha teljesen véletlenszerűen érkeznek meg, nem a menetrend szerint. Érdemes azonban hamarabb kimenni a buszmegállóba, mert van, hogy néhány perccel korábban érnek be.

5. Egyetlen ajtó

Máltán a buszok többségén csak egy ajtó van, így ha valahol le szeretnél szállni, akkor át kell verekedned magad az utasokon. Szerencsére van néhány olyan jármű, ahol középen is van ajtó – ezeket kizárólag a leszállásra használják.

5_kep.png
6. Néha szörnyen hideg van a buszokon

A buszokon légkondi működik, ami nyáron a délutáni és esti órákban már kellemetlenül hideg, ezért érdemes egy kendőt vagy pulcsit magaddal vinned, amit felvehetsz akkor, ha fázol. Egész biztosan hasznát fogod venni!

7. Nem mindig lehet felszállni

Ha tele van a busz, akkor lehetséges, hogy nem fog megállni egy megállóban, vagy csak egy meghatározott számú embert enged felszállni a sofőr.

8. Időigényes

A buszozás Máltán egy rettentő időigényes folyamat, és biztosan nem annyi időbe telik az út, mint a menetrend szerint. A buszok jobb esetben félóránként, rosszabb esetben óránként járnak. Illetve az is megtörténhet, hogy a buszra egyszerűen nem lehet felszállni, és elhajt előtted, ilyenkor pedig meg kell várnod a következő járatot.

2_kep.png

Összességében

Máltáról hazatérve az ember megtanulja értékelni a BKK-t, mivel az szinte mindig pontosan érkezik, nem maradnak ki buszok, bárhonnan el lehet jutni bárhova, és éjszaka sem hal meg az élet a tömegközlekedés tekintetében. Érdemes tehát felkészülni Máltán a sziget méretéhez képest a hosszú utazási időkre, a mindenhonnan késő buszokra és a légkondi miatti hidegre. A heti bérletet viszont még így is megéri megvenni, mivel elég olcsó, és ha kellő időt tudsz szánni az utazásra, akkor a fontosabb, turisták által felkeresett helyekre mind eljuthatsz.

 

További információ

Máltán nemcsak vonaljegyet lehet venni, rendelkezésre áll heti és havi bérlet is, vagyis az úgynevezett tallinja card, amelyet akár a reptéren is megvásárolhatnak a turisták.

A jegyekről további információ ebben a cikkben olvasható: https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

A buszok menetrendjeiről ezen a honlapon lehet tájékozódni: https://www.publictransport.com.mt/en/

 

Ha tetszett a cikk, kövesd te is a Fordítóblog Facebook-oldalát!

Te is szeretsz utazni? Ha most először foglalsz szállást az Airbnb-n, akkor 10 100 Ft utazási kreditet adok neked!

Feliratkozás a Fordítóblog hírlevelére

* = kötelező

4_kep.png